چکش

در برخی از کارهای کوچک و بزرگ نیاز به برخی اتصال ها و ضربه زدن به سطوح مختلفی با مواد و متریال های متنوع از جمله چوب و فلز و سنگ داریم و برای اینکه بتوانیم این کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهیم نیاز به ابزاری مانند چکش داریم که بتوانیم از عهده این کارها یعنی ضربه زدن به راحتی برآییم.چکش ها از جمله ابزار کاربردی و مهمی هستند که در زمره ابزار آلات دستی به حساب می آیند و از آنها برای ضربه زدن در روش های مختلف استفاده می شود. اما برای اینکه بتوانیم شناخت درستی از چکش داشته باشیم ابتدا باید بدانیم که چکش چیست و در چه زمینه هایی استفاده می شود و برای اینکه این ابزارآلات دستی یعنی انواع چکش را به خوبی بشناسیم و موارد کاربرد و شکل ظاهری هر کدام را نیز بدانیم ابتدا به این پرسش پاسخ خواهیم داد که چکش چیست و پس از تعریف چکش به انواع چکش خواهیم پرداخت. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

تاریخچه چکش

برای چکش و استفاده از آن نمی توان تاریخ درست و دقیقی را مشخص کرد و استفاده از آن به دوران نیاکان ما و هزاران سال پیش باز می گردد و از آن برای ضربه زدن استفاده می شده است اما با ورود انسان اولیه به عصر برنز استفاده از این ابزار تکامل یافته و در دوران باستان نیز تکامل بیشتری یافت ، تا جایی که در ساخت آثار تاریخی و شکستن سنگ ها از چکش استفاده می شده است.

به مرور زمان و رشد تمدن استفاده از چکش و ساخت آن نیز رشد یافته و آرام آرام به شکل امروزی در آمده است. پس از انقلاب صنعتی و رشد تکنولوژی انواع چکش ها ساخته شد تا در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد. امروزه با کمک دستگاه های مدرن و استفاده از متریال های مختلف انواع چکش را تولید می کنند و از آنها در موارد مختلف و برای ضربه زدن استفاده می شود.

چکش چیست ؟

برای اینکه بدانیم چکش چیست و چه کاربردی دارد نیاز است که ابتدا یک تعریف از شکل ظاهری آن ارائه کنیم و مکانیزم کار با آن را توضیح دهیم. چکش یک ابزار دستی است که از دو قسمت یعنی دسته که دارای جنس های مختلف است و یک قسمت ضربه زننده که دارای انواع مختلفی است و در موارد مختلف نیز استفاده می شود، تشکیل شده است. در واقع می توان گفت یکی از عمده کاربرد های چکش برای کوبیدن میخ و ایجاد اتصالات چوبی است. اما با توجه به رشد و استفاده روزافزون از این ابزار کاربرد های متنوعی نیز به آن افزوده شده است که می توان گفت همین موضوع باعث شده است تا انواع چکش وجود داشته باشد. این ابزار دستی در حال حاضر یک ابزار کاربردی است و موارد استفاده آن نیز بسیار گسترده شده و تقریبا می توان گفت در کارهای مختلفی از آن استفاده می شود.

در ادامه این مطلب و با توجه به اینکه دانستیم چکش چیست و چگونه مورد استفاده می گیرد به موضوع کاربرد چکش و انواع چکش می پردازیم و آنها را با توجه به نوع و کاربردی که دارند مورد بررسی قرار می دهیم تا یک شناخت کامل و جامع از اینکه چکش چیست و چه انواعی دارد به دست بیاورید.

کاربرد چکش چیست :

همانطور که می دانید چکش یک ابزار دستی است که در موارد متنوع و مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد و عمده کار آن ضربه زدن است. از انواع چکش در موارد مختلفی مانند نجاری برای ضربه زدن به میخ و اتصالات چوبی، آهنگری برای ضربه زدن به ورق های فولادی و فلزاتی که از کوره بیرون می آیند، پزشکی برای تست اعصاب و موارد ارتوپدی، ساختمانی برای تخریب و بازسازی و موارد مشابه، تاسیساتی برای پیدا کردن مسیر لوله و شکافتن دیوار و کف خانه، مکانیکی برای انجام کارهای مربوط به صافکاری و … استفاده می شود.

ساخت چکش

چکش از دو قسمت دسته و سری یا ضربه زن است که هر کدام از این قسمت ها به شکل خاصی طراحی و ساخته می شوند. در قسمت دسته از چوب و فلز و فلیبر گلاش استفاده می شود ودر قسمت ضربه زن از فلزات مانند مس، فولاد سخت، مس، پلاستیک و … ساخته می شود. اجزا چکش در دستگاه هایی که از قبل برای آن طراحی شده است ساخته می شوند و در قسمت آخر این دو قسمت یعنی دسته و ضربه زن چکش ها به یکدیگر متص می شوند.

نحوه کار با چکش ها و دست گرفتن

چکش یک ابزار ساده دستی است که از آن برای ضربه زدن استفاده می شود. هنگام کار با این ابزار ابتدا باید قسمت پایین دسته را در ست محکم بگیریم. این شیوه در دست گرفتن باعث می شود نیروی بیشتری هنگام ضربه زدن منتقل شود. از دیگز مواردی که هنگام کار باید در نظر داشت این است که ضربات را به صورت مستقیم بزنیم. هنگام ضربه زدن از کلف دست و آرنج و بازو کمک بگیرد و کار ضربه زدن را روی سطوح محکم انجام دهید. در واقع می توان گفت که چکش کاری نیاز به مهارت دارد و به مرود زمان می توان به این مهارت دست یافت.

نکات ایمنی کار با چکش ها

با توجه به اینکه از چکش ها برای ضربه زدن استفاده می شود و برخی از آنها دارای قدرت ضربه زنی بالایی هستند ممکن است در صورت رعایت نکردن این دستور العمل ها با صدمات رو به رو شویم . به همین خاطر نیاز است هنگام کار با انواع چکش ها از وسایل ایمنی از جمله دستکش استفاده کنیم. برخی از چکش ها مانند پتک و چکش آهنگری از فولاد سخت تشکیل شده اند و کار با آنها نیازمند رعایت نکات ایمنی است.

بیشتر بدانیم! :

برترین برند های چکش

با توجه به انواع چکش و تنوع استفاده از آنها برند های مختلفی هستند که چکش تولید و به بازار عرضه می کنند. برای خرید بهتر برند باید به موارد مهمی از جمله جنس و متریال تشکیل دهنده و تنوع آنها دقت کرد. استفاده از بهترین متریال ها و مواد روز دنیا و بکارگیری تکنولوژی های روز دنیا در انتخاب بهترین برند چکش بسیار موثر است. از دیگر مواردی که هنگام خرید باید در نظر داشت نوع کاربرد چکش است و موارد استفاده ای که دارد. چکش های آروا با تنوع کیفیت و استفاده از بهترین متریال ها در ساخت آنها از نمونه های انواع چکش است که تولید و به بازار عرضه می شوند.

انواع چکش

با توجه به اینکه دانستیم چکش چیست و چه کاربردی دارد باید به این موضوع بپردازیم که این ابزار دستی یعنی انواع چکش شامل چه مواردی می شود و دارای چند نوع است. در ادامه به این موضوع می پردازیم و هر کدام از انواع چکش را بررسی میکنیم تا در مجموع بتوانیم یک شناخت کامل از چکش و موارد استفاده از آن بدست بیاوریم.

چکش دو شاخ ( میخ کش )

از انواع چکش که کاربرد آن نیز بسیار وسیع است چکش دو شاخ است. شکل ظاهری این چکش به این صورت است که دارای یک دسته و یک قسمت ضربه زن است و همچنین دارای یک سر صاف نیز می باشد که برای ضربه زدن میخ و … استفاده می شود و یک قسمت آن نیز حالت دو شاخه دارد که به منظور بیرون کشیدن میخ مورد استفاده قرار می گیرد.

چکش لاستیکی

چکش لاستیکی یکی از انواع چکش ها است که قسمت ضربه زن آن از جنس پلاستیک تشکیل شده است و برای استفاده در مواردی است که هنگام کار با آن نیاز داریم تا ضربات وارده به سطوح آسیب وارد نکند.

چکش برقی

چکش برقی نیز یکی از انواع چکش است که بر خلاف دیگر چکش ها برای استفاده از آن نیاز به نیروی برق می باشد. چکش برقی دارای انواع مختلفی است و برای استفاده در کارهای تخریب قوی و سطوح مستحکم از آن استفاده می شود. قدرت تخریب این چکش بسیار بالا است و در مدت زمان کمی با استفاده از آن می توان حجم وسیعی از کار را انجام داد.

چکش پونز

از دیگر انواع چکش که کاربرد مهمی نیز در صنایع مبلمان دارد چکش پونز است. از این چکش برای محکم کاری و کوبیدن پونز و میخ های کوچک استفاده می شود. سرعت کار با این چکش بالا است. چکش پونز در قسمت ضربه زن دارای یک شیار است که پونز داخل آن نگه داشته می شود.

چکش سر گرد

چکش سر گرد یکی از چکش هایی است که در قسمت ضربه زن آن یک بخش گرد دارد و برای ضربه زدن به ورق ها و کوبیدن پرچ ها مورد استفاده می گیرد. این چکش نیز مانند دیگر چکش ها دارای یک دسته است که با توجه به نوع ساخت، دارای دسته های چوبی و فلزی هستند. به نوعی می توان نام این چکش را چکش پرچ نیز گذاشت.

چکش سر صاف

چکش سر صاف ظاهری متفاوت با چکش سر گرد دارد و علاوه بر این نیز کارکرد آنها هم از یکدیگر متفاوت است. از این چکش برای شکل دادن به فلزات استفاده می شود و سر آن یا همان قسمت ضربه زن به صورت صاف می باشد و دسته آن نیز ممکن است از جنس چوب یا فلز باشد که بستگی به نحوه تولید دارد.

پتک

پتک یکی دیگر از انواع چکش ها است که دارای قدرت بیشتری نسبت به باقی چکش ها می باشد. از این چکش برای کارهای تخریب و کندن بتن و سطوح مقاوم استفاده می شود. این ابزار وزن زیادی نسبت به دیگر انواع چکش ها دارد و هنگام کار با این ابزار دستی نیز ، نیروی زیادی برای انجام کارها نیاز می باشد.

پتک دو سر تخت

از دیگر مدل های چکش ،پتک دو سر تخت می باشد که دارای دو سر تخت با روکش پلاستیکی است و اصطلاحا به آن چکش پتکی نیز گفته می شود. از این چکش برای کوبیدن میخ و مغاره استفاده می شود و دسته آن نیز از جنس چوب است.وزن این چکش نسبت به پتک کمتر است و در کارهای سنگین نمی توان از آن استفاده کرد.

چکش چوبی

همانطور که از نام این چکش مشخص است از آن در کارهای نجاری استفاده می شود. چکش نجاری از جنس چوب راش است و برای ضربه زدن به چوب و اتصالات چوبی مورد استفاده قرار می گیرد. قسمت دسته و ضربه زن این چکش همگی از چوب است. نام دیگر این چکش کوبه نجاری است.

چکش زمین شناسی

چکش زمین شناسی

چکش زمین شناسی یکی از انواع چکش ها است که در قسمت ضربه زن آن یک قسمت تیز وجود دارد و در کارهایی مانند باستان شناسی و حفاری های تاریخی مورد استفاده قرار می گیرد. از این چکش علاوه بر کنار زدن خاک های مورد نظر برای خرد کردن سنگ های ریز و کلوخ نیز استفاده می شود.

چکش مهندسی

چکش مهندسی

چکش مهندسی یکی از انواع چکش است که در کارهای فنی و مهندس مورد استفاده قرار می گیرد. این ابزار ،روکش مخصوصی دارد و جنس بدنه آن نیز از فایبر گلاس تشکیل شده است و  ضد لغزش نیز می باشد. این ابزار دستی مقاومت بالایی دارد و در کارهای ضربه زنی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

چکش مسی

چکش مسی

چکش مسی که در واقع می توان گفت چون قسمت ضربه زن آن از مس تشکیل شده به این نام شناخته می شود ،از آن برای ضربه زدن استفاده می شود، با این تفاوت که نمی خواهیم جای ضربه ها و رد آنها روی فلز  و یا سطوحی که به آن ضربه می زنیم باشد.

چکش آلومینیوم

چکش آلومینیوم

این چکش هم مانند چکش مسی تفاوت در جنس فلز آن است و از چکش آلومینیوم در مواقعی استفاده می شود که هنگام کار و ضربه زدن نمی خواهیم تغییری در سطوح ایجاد شود.

چکش دیوار خشک

چکش دیوار خشک

چکش دیوار خشک ظاهری شبیه به تبر دارد ، و به منظور ایجاد شکاف در دیوار و یا کف مورد استفاده قرار می گیرد و هدف از استفاده از این ابزار این است که مسیر لوله ها را پیدا کنیم و می توان گفت که جنبه تاسیساتی نیز دارد.قسمتی از این ابزار شبیه به تبر و صاف است که جهت ضربه زدن مورد استفاده قرار می گیرد.

چکش آهنگری

چکش آهنگری از انواع چکش است که کاربرد زیادی نیز در کارهای آهنگری و موارد مشابه دارد و از فولاد سخت تشکیل شده است و برای ضربه زدن های محکم به فلزات استفاده می شود از دیگر کاربرد های چکش آهنگری این است که به فولاد هایی که از کوره بیرون می آیند ضربهمی زند تا شکل بگیرند.

چکش سقف

چکش سقف

چکش سقف یکی از انواع چکش است که ظاهری متفاوت با دیگر چکش ها دارد و قسمت دسته و ضربه زن آن بدون اتصال هستند و شکل یک سره دارند و قسمت ضربه زن آن نیز از دو قسمت پهن و نازک تشکیل شده است و برای جا دادن و ثابت کردن سنگ های بام و ضربه زدن به میخ مورد استفاده قرار می گیرد. از این چکش می توان برای بیرون کشیدن میخ نیز استفاده کرد.

چکش برق کاری

چکش برق کاری

چکش برق کاری ظاهری شبیه به چکش نجاری دارد و دسته آن از فایبر گلاس تشکیل شده است و در واقع یک عایق در برابر جریان برق است و در کارهای برقی از آن استفاده می شود. این چکش مانند دیگر چکش ها قابلیت ضربه زدن نیز دارد.

چکش آجر

چکش آجر در قسمت ضربه زن به این صورت است که یک قسمت آن بلند و تخت و یک سر آن نیز بلند و تقریبا تیز است و از آن برای خرد کردن و شکستن آجر استفاده می شود. از قسمت نوک تیز آن می توان برای ایجاد شکاف بین آجر ها نیز استفاده کرد.

چکش رفکس یا معاینه

چکش معاینه

چکش رفکلس یا معاینه در واقع چکشی است که از آن در پزشکی و ارتوپدی استفاده می شود و برای تشخیص و تست اعصاب است و قسمت ضربه زن آن از جنس نرم بوده و برای ضربه زدن به زانو مورد استفاده قرار می گیرد.

چکش جوش

چکش جوش

چکش جوش یکی از ابزار های مورد نیاز در جوشکاری است و از آن برای برداشتن سرباره های جوش و زدودن پوسته هایی که بعد از جوشکاری به وجود می آید استفاده می شود. جنس فلز تشکیل دهنده چکش جوش بسیار سخت است و هر دو قسمت آن نیز شکل مخروطی و تبری تیز دارند.

چکش همه کاره

چکش همه کاره

یکی از متفاوت ترین انواع چکش ها چکش همه کاره است. این چکش در واقع ترکیبی از چند ابزار دستی از جمله انبر، چکش و وسایل برشی است که از آن بیشتر در طبیعت گردی ها استفاده می شود و چون ترکیبی از چند ابزار است به آن چکش همه کاره نیز گفته می شود.

چکش صافکاری

چکش صافکاری

چکش صافکاری از جمله ابزارآلات مورد استفاده و کاربردی در کارهای مکانیکی و صافکاری است و در واقع یک چکش تخصصی است که برای ضربه زدن به قسمت های آسیب دیده خودرو مورد استفاده قرار می گیرد. طراحی این چکش به صورتی است که از آن بتوان در شرایط مختلف استفاده کرد. چکش صافکاری دارای انواع مختلفی است که از جمله مدل های آن می توان به چکش صافکاری یک سر تخت، یک سر آجدار، یک سر تخت و یک سر مربع اشاره کرد. هر کدام از این انواع چکش صافکاری در موارد مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.

چکش اضطراری

چکش اضطراری

چکش اضطراری که به عنوان چکش شیشه شکن نیز از آن استفاده می شود از یک استوانه آلومینیومی تشکیل شده که قسمت ضربه زن آن دارای الماسه است و به گونه ای است که هنگام ضربه زدن به شیشه آن را خورد می کند. از این چکش در مواقع اضطراری مانند گیر کردن قطار در تونل و مواردی شبیه به این که دارای یک قسمت شیشه ای است مورد استفاده قرار می گیرد.

مقالات کاربردی :

محصولات پیشنهادی :

جهت مشاهده دیگر ابزار آلات صنعتی و برای استعلام موجودی و قیمت کلیک کنید : IMC Market | مرجع تخصصی آهن و ابزارآلات صنعتی