زمانی که کلمه جوشکاری شنیده می شود شاید خیلی کم به یاد انجام جوشکاری در ارتفاع بیوفتیم در واقع جوشکاری انواع مختلفی دارد که شامل جوش قوسی ، جوش مقاومتی و جوش لیزر است. در نوع جوش قوسی فلز پایه و الکترود مصرف شونده توسط شدت جریان که بوسیله یک سیم (منبع گرما) به آنها اعمال می گردد ، ذوب می شوند و بعد از سرد شدن آنها مقاومتی سخت ایجاد می شود. نصب سازه هایی چون حفاظ، پنجره، فلاشینگ و پایه جهت نصب تجهیزاتی مانند کولر از سری کارهایی هستند که توسط این جوشکاری انجام می شوند.
نکات مهم برای جوشکاری در ارتفاع
باتوجه به اینکه جوشکاری در ارتفاع کار بسیار خطرناکی است تمام موارد مهم و مورد نیاز باید قبل از شروع کار انجام شود تا جوشکاری با ایمنی کامل انجام شود. لیستی از این کارها را در ادامه توضیح داده ایم.
- روش اتصال فلزات در ارتفاع
- پرخطرترین قسمت جوشکاری و راهکار ایمنی آن
- خطرات جوشکاری
- اقدامات کارفرما قبل از شروع کار
- نکات ایمنی جوشکاری
- ابزار ایمنی جوشکاری (عینک ایمنی، دستکش جوشکاری، طناب و بست مناسب و …)
- تفکرات جامعه راجع به جوشکاری
- نکات مهم جوشکاری درست
روش اتصال فلزات
اتصال موادی همچون فلز، پلیمر، سرامیک و… در ساختمان سازی توسط جوشکاری انجام می شود. معمولا در اغلب سازه های ساختمانی و در تمامی قسمت هایی که نیاز به اتصال دو فلز به همدیگر باشد استفاده می گردد.
پرخطرترین قسمت جوشکاری و راهکار ایمنی آن
یکی از پرخطرترین قسمت های استفاده از جوشکاری در صنعت، جوشکاری در ارتفاع و اتصال یک سازه به سازه دیگر می باشد که فرد جوشکار باید تمامی موارد ایمنی مربوط به کار در ارتفاع را رعایت کند. برای ایمنی فرد از طناب مخصوص استفاده می گردد تا انجام کار و حرکت در ارتفاع به سهولت صورت می گیرد. در این نوع جوشکاری استفاده از کابل جوشکاری اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا شما مجبور هستید، مسافت طولانی را در ارتفاع بالا ببرید. البته اگر از اینورتر جوشکاری جدید که وزن سبکی دارند استفاده کنید می توانید به راحتی با کیفیت بسیار بالا در همان محیط جوشکاری را حتی در ارتفاع بدون نیاز به سیم و کابل بلند انجام دهید.
خطرات جوشکاری در ارتفاع
خود عمل جوشکاری؛ کاری است که می تواند باعث بروز خطر و ایجاد مشکلات جسمی برای جوشکار و محل انجام جوشکاری گردد برای مثال دود ناشی از فلزات جوشکاری یا حریق ایجاد شده در جوشکاری حتی بر روی زمین مسطح نیز بسیار خطرناک هستند و سلامتی فرد جوشکار را به خطر می اندازند و حال که صحبت در مورد جوشکاری در ارتفاع می باشد مطمئنا در این کار ایمنی بیشتری لازم است و این موضوع ربطی به حرفه ای بودن یا مبتدی بودن جوشکار ندارد و در هر شرایطی باید این ایمنی رعایت شود.
اقدامات کارفرما قبل از شروع کار جوشکار
کارفرما برای جوشکاری درارتفاع باید امکان اجرای کار، ایمنی حین اجرا، هزینه تمام شده و سرعت اجرای کار را در نظر بگیرد و قبل از انجام جوشکاری باید تدابیری اندیشیده شود که جوشکاری در ارتفاع با طناب و تمامی شرایط ایمنی مهیا گردد هم چنین زمانی که برای جوشکاری تصمیم به استفاده از طناب می گیریم باید توجه داشته باشیم که ساختمان مجهز به ستون ها و پایه هایی برای بستن طناب ایمنی باشد.
در صورتی که نظر بر عدم اجرای کار با طناب باشد بایستی با توجه به شرایط سازه، داربست نصب کنیم و با کمک گرفتن از بالابر مناسب ترین راه را برای جوشکاری ایجاد کنیم.
نکات ایمنی که در هنگام جوشکاری در ارتفاع باید مورد توجه قرار گیرد به دو دسته تقسیم می شوند که عبارت است از:
- نکات ایمنی مربوط به کار در ارتفاع که سبب جلوگیری از سقوط افراد، تجهیزات و اشیا می شود .
- رعایت نکات مربوط به جوشکاری نمای ساختمان که از برق گرفتگی و صدمه به مجری کار جلوگیری می کند .
ابزار ایمنی جوشکاری در ارتفاع
از دیگر اقلام مورد استفاده در ایمنی افراد استفاده از کفش عایق و دستکش نسوز، ماسک جوشکاری و عینک مخصوص جوشکاری است. سلامت و ایمنی اتصالات و تجهیزات جوشکاری باید قبل از شروع به کار تایید شود . لوازم مورد نیاز برای کار در ارتفاع طناب ،حمایت حین اجرای کار و کارگاه های ایمن و ضامن ایمنی می باشد .
حتما کارفرما باید جوشکاری در ارتفاع ساختمان را به افراد متخصص و ماهر بسپارد تا زمان را از دست ندهد و دقت و صحت کار نیز بسیار بالا رود و نمی توان از افراد بی تجربه و تازه کار برای این کار استفاده کرد، در تمامی مراحل ساخت ساختمان هزینه و استحکام سازه مهمترین عوامل مورد توجه کارفرماست و در صورتی که از افراد بدون مهارت استفاده شود نه تنها صرفه اقتصادی ندارد بلکه استحکام و نتیجه مطلوبی نیز نخواهد داشت.صد البته که هزینه ای که برای یک فرد متخصص و ماهر می پردازید بسیار متفاوت است و متقابلا نیز نتیجه کار بسیار زیباتر و روند کار بسیار سریع تر خواهد بود.
تفکرات جامعه راجع به جوشکاری
در جامعه تفکر بر این است که جوشکاری کاری ساده است و نیاز به مهارت خاصی ندارد اما علاوه بر سختی این کار؛ در ارتفاع جوشکاری کردن نیز نیازمند علم و تجربه در این زمینه می باشد .
نکات مهم جوشکاری درست
یکی از نکته های جوشکاری درست و مقاوم این است که باید ولتاژ دستگاه جوشکاری با طول قوس قسمتی که به جوشکاری نیاز دارد تنظیم گردد؛ به طوری که طول قوس کوتاه تر نیاز به جریان ولتاژ کمتری دارد و باید جریان ولتاژ مورد استفاده را کاهش دهیم و برعکس طول قوس بیشتر و بلندتر جریان ولتاژ بیشتری را نیاز دارد که به نسبت بلندی قوس این ولتاژ را افزایش خواهیم داد؛همچین نکات تخصصی برای افراد ماهر در حوزه جوشکاری یک مسئله روتین می باشد اما افراد غیر متخصص بدون توجه به این نکات می خواهند جوشکاری کنند. این مورد یکی از چندین نکته قابل توجه و کاربردی در زمینه جوشکاری می باشد.